Terug

Chinese Restaurantverhalen

In de jaren zestig ging Nederland massaal naar ‘de Chinees’. Het waren vooral Chinees-Indische restaurants en in de jaren tachtig vormden deze een derde van alle restaurants in Nederland. De babi pangangs en de foe yong hais dreigen nu echter van de menukaart te verdwijnen als een hele generatie koks met pensioen gaat, na een leven lang hard werken.

Voordat dit erfgoed verloren gaat, is Verhalenhuis Belvédère op zoek gegaan naar de plekken, de recepten, de gebruiken, de mensen en hun verhalen. We interviewden drie generaties Chinese Rotterdammers, van de nazaten van de eerste generatie uit de jaren 20, de tweede generatie die nu veelal met pensioen gaat en de jongste generatie. De luisterverhalen geven een unieke inkijk in hun leven en de keuken, toen en nu.

 

 

De luistervoorstellingen

1. Over de Eerste Generatie – duur 28’38”

De luistervoorstelling

Met verhalen over de restaurants Chong Kok Low, Yuen Wah, Tsong San Lao, Sow Lee, Yin Tin en Kong Ying.

In de luistervoorstelling ‘Over de Eerste Generatie’ delen Kapenezen – geboren Katendrechters -, hun verhaal, als ook nazaten van koks, eigenaars en medewerkers van onder meer bovengenoemde restaurants.

Tijdens de eerste internationale havenliedenstaking van 1911 zet de Rotterdamse reder Lloyd Chinese arbeiders in als stakingsbrekers. Zij blijven na de staking in de havenwijk Katendrecht wonen, waar het eerste grote Chinatown van Europa ontstaat. Op Katendrecht beginnen ze pensions, opiumhuizen en opent uiteindelijk ook het eerste Chinese restaurant van Nederland: Chong Kok Low, aan de Delistraat 18. Al gauw volgen meer restaurants: Tsong San Lao, Sow Lee, Yin Tin en later Wing Wah. De Chinese mannen trouwen ook met Nederlandse vrouwen en zo zijn de eerste gemengde huwelijken een feit en runnen ook de Rotterdamse vrouwen de Chinese restaurants. Tante Jo en tante Sjaan staan tot ver in Hong Kong bekend.

 
De vertellers

2. De Tweede Generatie – duur 26’03”

De luistervoorstelling

Met verhalen over Fi Long, King’s Garden, De Lange Muur, De Grote Muur, Mei Sum, Malakka, Kampong Kita en Kampong Express.

In deze luistervoorstelling ‘De Tweede Generatie’ vertellen de koks en restauranteigenaren hun verhalen over de jaren 50, 60 en 70 in Rotterdam.

Na de Tweede Wereldoorlog neemt het aantal Chinese restaurants aanzienlijk toe. Vanaf de jaren zestig gaan Nederlanders massaal naar ‘De Chinees’. Veel Chinezen emigreren ook naar Nederland, vaak in het kader van gezinshereniging. Ze komen vaak te werken in een restaurant, waar ze onderaan de ladder beginnen als bordenwasser en taugékweker. Velen hebben de droom om hun eigen restaurant te beginnen. Door de komst van repatrianten uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië is er ook meer vraag naar Indisch eten. Chinese restauranteigenaren springen daarop in en nemen Indische koks in dienst. Zo ontstaan ook de Chinees-Indische restaurants met de welbekende gerechten als foe yong hai, babi pangang en koe lo yuk. In de jaren tachtig is maar liefst een derde van alle restaurants in Nederland Chinees of Chinees-Indisch.

 
De vertellers

3. De Jonge Generatie – duur 31’05”

De luistervoorstelling

Met verhalen over de restaurants Mood, Grand Garden, China Garden, Oriental Express, Sumo en Shanghai Papa in Rotterdam.

In deze luistervoorstelling vertellen de jonge Chinees-Rotterdamse restauranteigenaren en koks over hun leven en hun bedrijven.

Sinds het nieuwe millennium verdwijnen er steeds meer Chinees-Indische restaurants uit het straatbeeld. Veel koks en restauranteigenaars gaan met pensioen, zonder dat er opvolging is. Hun kinderen hebben hun vaders heel hard zien werken en kiezen vaak voor een andere studie en loopbaan. Bovendien reizen Nederlanders vaker en verder en komen ze zo in aanraking met veel meer wereldkeukens. De Chinees-Indische restaurants maken sinds de eeuwwisseling steeds vaker plaats voor wokrestaurants, Asian fusion-concepten en authentieke Aziatische eethuizen. In Rotterdam kun je nu bijvoorbeeld ook overal ‘echt’ Chinees eten of naar een Japans sushi- of ramenrestaurant gaan, proeven uit de Vietnamese, Maleisische en zelfs Oeigoerse keuken.

 
De vertellers
© 2024 Verhalen van Rotterdammers | Website door Mediabreed