Terug

Hiyat | Wederopbouw in Rotterdam, verhalen van Syrische Rotterdammers

In twee jaar tijd interviewden we vele Syrische Rotterdammers en vroegen naar hun persoonlijke verhalen. We ontmoetten elkaar in kleine en grotere bijeenkomsten en steeds deelden we ervaringen via muziek, film, poëzie, beeldende kunst, dans, eten, dromen, verdriet en plezier.

Een selectie van de verhalen verzamelden we in de vorm van een luistervoorstelling, luistertentoonstelling en luisterboek. In deze presentatie vol kunst, poëzie, geuren, herinneringen en dromen zijn verhalen te beleven van Diala Brisly, Firas Kalousie, Raghad Al-Anzi, Mosab Anzo, Sidra Ibrahim en Rouba Abood en vele andere Syrische Rotterdammers. Ieder verhaal zal, als onderdeel van de stadsgeschiedenis, voor de eeuwigheid worden bewaard in het Stadsarchief Rotterdam.

“Wie had gedacht dat de Rotterdamse wederopbouwgedachte bijna tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog nog steeds hoopvol en verbindend zou zijn? We weten dat de wederopbouw verbindend was voor de Rotterdammers van toen; de saamhorigheid en de gedachte van de wederopstanding, na het geweld en de vernietiging van de Tweede Wereldoorlog. Nu blijkt diezelfde wederopbouw kracht en hoop te bieden aan de vele Syriërs die in en rond de stad Rotterdam een nieuw thuis hebben gevonden. Het mooie is dat de wederopbouw niet alleen gaat over hoop op de herbouw en restauratie van de vernietigde Syrische steden en dorpen, maar dat deze kracht ook wordt ervaren als het gaat om de innerlijke wederopbouw.”


De luistervoorstellingen
    © 2024 Verhalen van Rotterdammers | Website door Mediabreed