Terug
 

Luistervoorstelling: Aflevering #3: Handen uit de Mouwen

Deze luistervoorstelling is onderdeel van de collectie: Rotterdam, de ziel van de Wederopbouw.

  Boek deze luistervoorstelling

Middenin de oorlog, nog geen jaar na het bombardement op Rotterdam, ging de eerste paal al in de grond, op de Coolsingel: de start van de herbouw van de stad Rotterdam.

Maar liefst 101 Rotterdammers, jong en oud, van alle achtergronden en uit diverse culturen vertellen over hun leven en persoonlijke beleving van (de wederopbouw van) de stad. Over de kale, ongezellige stad van toen. Over de pijn, het zwijgen en het doorwerken. Over de ergernis evenals de gein door die eeuwige heipalen. Over het optimisme en de begeestering. Over de krotten en de iconen van de stad en over plekken van betekenis. Over je thuis voelen en verbondenheid. Over het gevoel van ruimte, de vernieuwingsdrift en vooruitgang die in Rotterdammers lijkt te zitten. En over de trots en de toekomst van de stad.

Alle audioverhalen worden voor de eeuwigheid bewaard in het Stadsarchief Rotterdam. Van de mooiste en meest aangrijpende, grappige of herkenbare momenten maakten we vier compilaties. Het resultaat: een luisterfeuilleton in vier afleveringen van elk een uur die samen het verhaal van Rotterdam vertellen.

De voorstellingen zijn gebundeld in het Luisterboek de Ziel van de Wederopbouw. Hierboven is een fragment te beluisteren uit: aflevering #3 Handen uit de Mouwen.

Colofon:
Muziek: Marlies du Mosch
Fotografie: Joop Reijngoud
Montage: Erik Post
Technische ondersteuning: Peter Klijsen
Interviews & redactie:
Erik Post, Laura Schalkwijk, Linda Malherbe.
De vertellers uit deze luistervoorstelling
"Rond 1990 hebben we een stichting opgericht: Comité Wederopbouw. Daarin hebben we echt wel een paar objecten aangewezen, onder andere bankgebouwen aan de Blaak. Door onze ingreep zijn deze bewaard gebleven. Er waren plannen geweest om die af te breken."
"We waren met vier kinderen, mijn vader was Jan Backx. Hij werkte bij Thomsen Havenbedrijf. In die tijd gingen we op zondag, toen werd er al wel gewerkt, dan gingen we met m’n vader naar de kades om te kijken naar de schepen."
"De echte wederopbouw is begonnen in Zuidwijk, noemen ze de zuidelijke tuinsteden, Zuidwijk, Pendrecht, Lombardijen... Zuidwijk is daar de eerste van, de Horsten is de oudste buurt in Zuidwijk, is ook al weer een keer gesloopt, maar dat is een ander verhaal. Van Tijen is eigenlijk in de oorlog al begonnen om het nieuwe Rotterdam op te zetten."
© 2024 Verhalen van Rotterdammers | Website door Mediabreed