Terug
 
"We waren met vier kinderen, mijn vader was Jan Backx. Hij werkte bij Thomsen Havenbedrijf. In die tijd gingen we op zondag, toen werd er al wel gewerkt, dan gingen we met m’n vader naar de kades om te kijken naar de schepen."
Dit verhaal is onderdeel van luistervoorstelling: Aflevering #3: Handen uit de Mouwen.
En onderdeel van de collectie: Rotterdam, de ziel van de Wederopbouw.

Boudewijn Backx (1940, Rotterdam)

Zijn vader, Jan Backx, speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Rotterdamse haven en in de wederopbouw. Als directeur van Thomsen’s Havenbedrijf richtte hij een pensioenfonds op voor vaste medewerkers, bouwde vakantieoorden en startte met opleidingen voor havenarbeiders. Hij stichtte de ‘Rotterdamsche Gemeenschap’ in 1945 en de Havenvakschool in 1953, de voor- loper van het huidige STC. Hij nam zijn zoon Boudewijn op zondagen wel eens mee naar de haven. In 1960 ging ook hij werken voor Thomsen’s Havenbedrijf, in een tijd dat er zoveel werk was dat je werk moest weggeven aan concurrenten. Daarna heeft hij ook nog jarenlang in het buitenland gewerkt: Antwerpen, Parijs, Liberia en Nigeria. Sinds 1968 is hij getrouwd met Lous. Ze hebben drie zonen.

Gijs Pleijte (1944, Rotterdam)

Als 17-jarige begon hij bij Thomsen’s Havenbedrijf en heeft nog een ouderwetse opleiding gekregen in ketelpak en veiligheidsschoenen. Vandaar uit groeide hij verder in het bedrijf, dat onder leiding stond van zijn stiefvader Jan Backx. Via de afdeling planning en het bedrijfsbureau maakte hij de tijd mee dat de eerste containerschepen de haven aandeden. Volgens hem was de stad altijd betrokken bij de haven, totdat de eerste Maasvlakte werd aangelegd. Hoewel hij sinds zijn 69ste met pensioen is, werkt hij nog steeds een dag in de week.

 

Meer verhalen met
Trefwoord: Havenstaking  Containers  Havenarbeiders  Euromast  C70  
Onderwerp: Haven  Wederopbouw  
Locatie: Rotterdam-Centrum  Kralingen  
Deel dit verhaal
Credits
Techniek/editing:
Interviewer:
Muziek:
Ondersteund door:
Meer vertellers uit deze luistervoorstelling
"Rond 1990 hebben we een stichting opgericht: Comité Wederopbouw. Daarin hebben we echt wel een paar objecten aangewezen, onder andere bankgebouwen aan de Blaak. Door onze ingreep zijn deze bewaard gebleven. Er waren plannen geweest om die af te breken."
"De echte wederopbouw is begonnen in Zuidwijk, noemen ze de zuidelijke tuinsteden, Zuidwijk, Pendrecht, Lombardijen... Zuidwijk is daar de eerste van, de Horsten is de oudste buurt in Zuidwijk, is ook al weer een keer gesloopt, maar dat is een ander verhaal. Van Tijen is eigenlijk in de oorlog al begonnen om het nieuwe Rotterdam op te zetten."
© 2025 Verhalen van Rotterdammers | Website door Mediabreed