Chi Ho Lam (Hong Kong, 1975)
Chi Ho Lam werd geboren in Se Po Tsuen, toen nog een klein dorpje omringd door landbouwgrond, nu een dichtbevolkte buitenwijk van Hong Kong. Hij groeide op bij zijn grootouders. Overdag werd hij opgevangen door een buurvrouw, van wie hij altijd aannam dat het zijn moeder was. Pas toen Chi Ho als zesjarige op Schiphol aankwam, ontmoette hij zijn ouders. Hij bleek ook een zusje te hebben. Zijn ouders waren in 1972 naar Nederland gekomen. Zijn vader was begonnen als keukenhulp en wist te promoveren tot kok en tot chef-kok. Zijn moeder werkte achter de bar en in de bediening. De familie woonde aan de Mathenesserweg, naast een Chinees-Surinaamse familie. Via hen leerde Chi Ho Nederlands spreken. Ze woonden ook even in Antwerpen en later, terug in Rotterdam, ging Chi Ho bij zijn vader werken, bij Surinaams eethuis Sranang op de Nieuwe Binnenweg. Daarna ging hij aan de slag bij snookercentrum Thurston op de Westersingel, ook een zaak van zijn vader. Uiteindelijk begon Chi Ho zijn eigen restaurant, waar inmiddels een hele keten uit is ontstaan: Sumo, sushirestaurants volgens de all you can eat-formule. Hij wilde sushi toegankelijker maken voor mensen die niet de hoofdprijs willen betalen. Hij nam een heel klein restaurantje over naast de Pizza Hut, op het Schouwburgplein, met negen tafels en tien plekken aan de bar. Uiteindelijk opende hij 40 zaken in heel Nederland en begon hij ook verschillende andere horeca en restaurants in Rotterdam, zoals Pho (Vietnamees), Takumi (Japans), Grand Garden, China Town en Oriental Express, King Kong Hostel en Sparks hostel. ,,Ik werk ook graag in de zaken,’’ vertelt hij. ,,Of het nou in de afwas is, in de bediening of achter de bar. Dat is echt ondernemen.’’