Terug
 
"De zaak ging steeds beter en steeds beter. En van de ene zaak ging het naar een tweede zaak. En een derde zaak. Op den duur... Volgens mij hebben we nu veertig zaken of zo. De Sumo restaurants zitten nu door heel Nederland."
Dit verhaal is onderdeel van luistervoorstelling: De Jonge Generatie – duur 31’05”.
En onderdeel van de collectie: Chinese Restaurantverhalen.

Chi Ho Lam (Hong Kong, 1975)

Chi Ho Lam werd geboren in Se Po Tsuen, toen nog een klein dorpje omringd door landbouwgrond, nu een dichtbevolkte buitenwijk van Hong Kong. Hij groeide op bij zijn grootouders. Overdag werd hij opgevangen door een buurvrouw, van wie hij altijd aannam dat het zijn moeder was. Pas toen Chi Ho als zesjarige op Schiphol aankwam, ontmoette hij zijn ouders. Hij bleek ook een zusje te hebben. Zijn ouders waren in 1972 naar Nederland gekomen. Zijn vader was begonnen als keukenhulp en wist te promoveren tot kok en tot chef-kok. Zijn moeder werkte achter de bar en in de bediening. De familie woonde aan de Mathenesserweg, naast een Chinees-Surinaamse familie. Via hen leerde Chi Ho Nederlands spreken. Ze woonden ook even in Antwerpen en later, terug in Rotterdam, ging Chi Ho bij zijn vader werken, bij Surinaams eethuis Sranang op de Nieuwe Binnenweg. Daarna ging hij aan de slag bij snookercentrum Thurston op de Westersingel, ook een zaak van zijn vader. Uiteindelijk begon Chi Ho zijn eigen restaurant, waar inmiddels een hele keten uit is ontstaan: Sumo, sushirestaurants volgens de all you can eat-formule. Hij wilde sushi toegankelijker maken voor mensen die niet de hoofdprijs willen betalen. Hij nam een heel klein restaurantje over naast de Pizza Hut, op het Schouwburgplein, met negen tafels en tien plekken aan de bar. Uiteindelijk opende hij 40 zaken in heel Nederland en begon hij ook verschillende andere horeca en restaurants in Rotterdam, zoals Pho (Vietnamees), Takumi (Japans), Grand Garden, China Town en Oriental Express, King Kong Hostel en Sparks hostel. ,,Ik werk ook graag in de zaken,’’ vertelt hij. ,,Of het nou in de afwas is, in de bediening of achter de bar. Dat is echt ondernemen.’’

Meer verhalen met
Onderwerp: Eten / koken  Migratie  Ondernemen  
Deel dit verhaal
Credits
Techniek/editing:
Interviewer:
Muziek:
Ondersteund door:
Meer vertellers uit deze luistervoorstelling
"Er zit veel meer in dan eigenlijk echt alleen het eten. Er zit bijna een soort van filosofie achter en dat wil ik heel graag meegeven aan andere mensen."
"Geen enkele Nederlandse kok kan meer messen slijpen. Mijn vader is van die generatie chefkoks die met ogen dicht een hele komkommer even dun kunnen snijden."
© 2024 Verhalen van Rotterdammers | Website door Mediabreed