Ellen Zee (Rotterdam-Katendrecht, 1958)
Haar vader, bijgenaamd Chinese Kees, werkte jarenlang als kelner in Chong Kok Low, het eerste Chinese restaurant van Nederland. Chong Kok Low was van meneer Yuen Wah. Hij woonde samen met ‘tante’ Jo Kraaijeveld, de jongere zus van Ellens oma. Ellens grootvader, Chi Chai Zee was één van de eerste generaties Chinese Katendrechters. Hij was zeeman en werkte tijdens de Eerste Wereldoorlog als stoker op Engelse schepen. Uiteindelijk kwam hij op de Kaap aan, waar hij trouwde met Neeltje Kraaijeveld. Zo verloor Neeltje haar Nederlandse nationaliteit. ,,Mijn vader is ook nog een tijd stateloos geweest. Pas in de jaren 80 kreeg hij een Nederlands paspoort.’’
Door in Duitsland te figureren in een film verdienden haar opa en oma een som geld, waarmee ze op Katendrecht een huishoudelijke bazaar opende op de hoek van de Veerlaan met de Lombokstraat. Ellens vader werd als tweede in het gezin geboren in 1926. Hij studeerde aan de Zeevaartschool en studeerde af als marconist, maar heeft dat beroep nooit uitgeoefend. In 1947 trouwde hij met Ellens moeder, die oorspronkelijk uit de Afrikaanderwijk kwam. ,,En ik denk dat hij vanaf die periode als kelner bij Chong Kok Low heeft gewerkt.’’ Zo kwam Ellen ook regelmatig bij het restaurant. Haar vader werkte tussendoor nog jaren in café de Punt, maar keerde uiteindelijk weer terug naar Chong Kok Low.
Zelf werd Ellen geboren aan de Veerlaan 36b, in een gezin met uiteindelijk drie oudere en drie jongere broers, zeven kinderen totaal. Net als haar vader had ze ook veel banen in de horeca. Ellen woont nog altijd op Katendrecht. Ze is onder anderen gastvrouw in het Verhalenhuis waar beneden de grote foto hangt met daarop haar grootouders en in het midden haar vader, Chinese Kees, met de armen gekruist voor zich. Regelmatig vertelt ze het verhaal bij haar familiefoto.