Terug
 
"En zo is mijn vader dus altijd bekend geweest hier. Chinese Kees of Kees Zee. En dan wist iedereen over wie je het had."
Dit verhaal is onderdeel van luistervoorstelling: Over de Eerste Generatie – duur 28’38”.
En onderdeel van de collectie: Chinese Restaurantverhalen.

Ellen Zee (Rotterdam-Katendrecht, 1958)

Haar vader, bijgenaamd Chinese Kees, werkte jarenlang als kelner in Chong Kok Low, het eerste Chinese restaurant van Nederland. Chong Kok Low was van meneer Yuen Wah. Hij woonde samen met ‘tante’ Jo Kraaijeveld, de jongere zus van Ellens oma. Ellens grootvader, Chi Chai Zee was één van de eerste generaties Chinese Katendrechters. Hij was zeeman en werkte tijdens de Eerste Wereldoorlog als stoker op Engelse schepen. Uiteindelijk kwam hij op de Kaap aan, waar hij trouwde met Neeltje Kraaijeveld. Zo verloor Neeltje haar Nederlandse nationaliteit. ,,Mijn vader is ook nog een tijd stateloos geweest. Pas in de jaren 80 kreeg hij een Nederlands paspoort.’’
Door in Duitsland te figureren in een film verdienden haar opa en oma een som geld, waarmee ze op Katendrecht een huishoudelijke bazaar opende op de hoek van de Veerlaan met de Lombokstraat. Ellens vader werd als tweede in het gezin geboren in 1926. Hij studeerde aan de Zeevaartschool en studeerde af als marconist, maar heeft dat beroep nooit uitgeoefend. In 1947 trouwde hij met Ellens moeder, die oorspronkelijk uit de Afrikaanderwijk kwam. ,,En ik denk dat hij vanaf die periode als kelner bij Chong Kok Low heeft gewerkt.’’ Zo kwam Ellen ook regelmatig bij het restaurant. Haar vader werkte tussendoor nog jaren in café de Punt, maar keerde uiteindelijk weer terug naar Chong Kok Low.
Zelf werd Ellen geboren aan de Veerlaan 36b, in een gezin met uiteindelijk drie oudere en drie jongere broers, zeven kinderen totaal. Net als haar vader had ze ook veel banen in de horeca. Ellen woont nog altijd op Katendrecht. Ze is onder anderen gastvrouw in het Verhalenhuis waar beneden de grote foto hangt met daarop haar grootouders en in het midden haar vader, Chinese Kees, met de armen gekruist voor zich. Regelmatig vertelt ze het verhaal bij haar familiefoto.

Meer verhalen met
Onderwerp: Eten / koken  Migratie  Ondernemen  
Deel dit verhaal
Credits
Techniek/editing:
Interviewer:
Muziek:
Ondersteund door:
Meer vertellers uit deze luistervoorstelling
"In de Chinese traditie bij ons op Katendrecht, was het zo, ze hielpen elkaar altijd. Zo zijn de Chinese restaurants ontstaan. Chong Kok Low was de oudste - het eerste Chinese restaurant in Nederland."
"Dus alles veel, in overvloed, met als gevolg dat je nog dagen kalkoen kan eten- of als je soep maakt, nog dagen soep kan eten. Je kan heel de buurt wel uitnodigen om mee te eten. Dat is gewoon iets, een afwijking, die is gewoon genetisch bepaald."
"Toen had je Chinese restaurants competities, dat waren voetbalcompetities op maandagmorgen. Ja, ik zat nog op school. Maar op maandag zijn al die Chinese restaurants dicht. Koen - die werkte vroeger in China Garden - ging altijd een briefje voor me schrijven dat ik naar de dokter moest."
"Mijn vader slachtte zelf vroeger zijn kippen. Een hoop Chinezen deden dat. Die hadden dan achter een ruimte gemaakt en dan kochten ze kippen, levende kippen, en dan lieten ze ze opgroeien en die pompten ze vol, dat ze lekker vet waren. En dan, nou mijn vader die wou altijd hebben dat ik het ook deed."
"Nou, toen is mijn moeder daar de boekhouding gaan doen. En dat mijn vader heel goed kan koken - want de liefde gaat door de maag - ja, zo is dat gekomen."
© 2024 Verhalen van Rotterdammers | Website door Mediabreed