Terug
 
"Rond 1990 hebben we een stichting opgericht: Comité Wederopbouw. Daarin hebben we echt wel een paar objecten aangewezen, onder andere bankgebouwen aan de Blaak. Door onze ingreep zijn deze bewaard gebleven. Er waren plannen geweest om die af te breken."
Dit verhaal is onderdeel van luistervoorstelling: Aflevering #3: Handen uit de Mouwen.
En onderdeel van de collectie: Rotterdam, de ziel van de Wederopbouw.

Gerrie Andela (1953, Tritsum, Friesland)

Van de wederopbouw en architectuur in Rotterdam weet ze als architectuurhistorica nagenoeg alles, ook al is ze opgegroeid in Friesland, in een gehucht op een boerderij. Op 18-jarige verliet ze het ouderlijk huis om kunstgeschiedenis te gaan studeren in Groningen. Daar raakte ze geïnteresseerd in architectuur. In 1986 spotte ze een vacature voor monumentenzorg in Rotterdam. Toen kwam ze hier terecht. Ze leerde de stad al fietsend kennen, mocht bijzondere panden aanwijzen, ook die uit de wederopbouw. In 1990 richtte ze mede het Comité Wederopbouw op. Die stichting heeft een paar panden gered van de sloop, onder meer een paar bankgebouwen aan de Blaak. Ze heeft haar eigen onderzoeksbureau en geeft ook architectuurles aan de Hogeschool Rotterdam.

Meer verhalen met
Trefwoord: Lijnbaan  Coolhaveneiland  
Onderwerp: Architectuur  Wederopbouw  
Locatie: Rotterdam-Centrum  
Deel dit verhaal
Credits
Techniek/editing:
Interviewer:
Muziek:
Ondersteund door:
Meer vertellers uit deze luistervoorstelling
"We waren met vier kinderen, mijn vader was Jan Backx. Hij werkte bij Thomsen Havenbedrijf. In die tijd gingen we op zondag, toen werd er al wel gewerkt, dan gingen we met m’n vader naar de kades om te kijken naar de schepen."
"De echte wederopbouw is begonnen in Zuidwijk, noemen ze de zuidelijke tuinsteden, Zuidwijk, Pendrecht, Lombardijen... Zuidwijk is daar de eerste van, de Horsten is de oudste buurt in Zuidwijk, is ook al weer een keer gesloopt, maar dat is een ander verhaal. Van Tijen is eigenlijk in de oorlog al begonnen om het nieuwe Rotterdam op te zetten."
© 2024 Verhalen van Rotterdammers | Website door Mediabreed