Terug
 
"Dat zorgaspect voor je familie vooral en dat familie belangrijk is, dat samenkomen belangrijk is en er voor elkaar zijn. En er dan ook echt voor elkaar zijn."
Hanina Ajarai (1981, Marokko)
Dit verhaal is onderdeel van luistervoorstelling: Zina, Marokkaanse vrouwen vertellen.
En onderdeel van de collectie: Marokkaanse migratieverhalen.

Ze werd geboren in een primitief dorpje in de Marokkaanse bergen, waar tot voor kort geen elektriciteit en stromend water was en waar het leven nog steeds moeilijk is. Een van de dorpsgenoten had de overtocht naar Europa, naar Nederland al gemaakt. Hanina’s opa volgde zijn voetsporen en kwam in 1977 in Rotterdam terecht en kreeg werk bij Melkunie. Hij liet zijn zoon, Hanina’s vader, ook overkomen.
In 1982 volgde zijzelf, amper een jaar oud, samen met haar moeder, broer en zus. Ze groeide op in het Oude Noorden, waar ze uren buiten speelde met kinderen uit de buurt en waar het gezin uit totaal 9 kinderen zou bestaan. ,,Ik heb nooit een eigen kamer gehad.’’
Hoe klein het huis ook was voor het grote gezin, voor familie was altijd plek.
Hanina kon goed leren. Ze deed vwo en studeerde daarna Arabische taal- en letterkunde, maar wist eigenlijk niet goed wat haar werk zou worden. Haar baan bij de gemeente zegde ze op, want daar zou ze niet gelukkig worden. Haar hart lag bij schrijven. En toen nrc.next werd opgericht, besloot ze een open sollicitatie te sturen. Met succes; Hanina werkt nog steeds als journalist.
In haar jeugd keerde ze nog regelmatig terug naar haar geboortegrond, waar ze logeerden in het huis van haar oom en zijn gezin. Ze hoeft maar naar hen te kijken om te bedenken hoe haar leven zou zijn geweest als haar vader niet naar Neder-land zou
zijn gegaan. ,,Daar denk ik heel vaak aan, want dat is mijn parallelle leven. Ik heb onderwijs genoten,
ik mag mijn eigen keuzes maken. Dat hebben mijn nichten niet.’’

Meer verhalen met
Onderwerp: Migratie  
Deel dit verhaal
Credits
Techniek/editing: Laura Schalkwijk
Interviewer: Laura Schalkwijk
Muziek: Marlies du Mosch
Ondersteund door: Linda Malherbe, Joop Reijngoud
Meer vertellers uit deze luistervoorstelling
"En ja, op een gegeven moment is mijn opa naar Nederland vertrokken. Hij was een van de eerste in Rotterdam. Het was een echte pionier."
"We zijn best een apart gezin, we houden van humor, van grapjes maken."
© 2024 Verhalen van Rotterdammers | Website door Mediabreed