Terug
 
,,Na de oorlog kwamen er mensen aan de deur op de Plaslaan en dan, ja, dat waren dan mensen die of het overleefd hadden of familieleden daarvan. En die kwamen dan mijn vader bedanken. Dat vond ik wel heel indrukwekkend."
Hanneke Drost (Rotterdam, 1946)
Dit verhaal is onderdeel van luistervoorstelling: ,,De Koenigscollectie stond bij tante Tinta op haar kamer.” – duur 12’56”.
En onderdeel van de collectie: Boijmans in de oorlog.

Haar moeder is een Van Stolk geboren aan het Koningin Emmaplein in Rotterdam, later zelf ook gaan werken voor de Atlas van Stolk, een van de belangrijkste en omvangrijkste collecties historische prenten van Nederland, die zich bevindt in Het Schielandshuis. Haar vader was huisarts in Kralingen, o.a. van de kunstenaar Chabot die hem in schilderijen uitbetaalde. Via de kunstpedagoog en –verzamelaar Henk Bremmer zijn ze vooral steeds meer in aanraking gekomen met kunst.
Het familiehuis aan de Leuvehaven is gebombardeerd geworden, er was gelukkig niemand thuis. Haar vader is in die oorlogstijd in Kamp Vugt en Dachau te werk gesteld als arts en diende daar bij het medisch verzet. Hij vervulde later veel culturele bestuursfuncties in Rotterdam zoals is hij lange tijd voorzitter van de Rotterdamse Kunstkring geweest.
Tante Tinta Drost (1910-1997), was de zus van haar vader en jarenlang werkzaam als directiesecretaresse bij Museum Boijmans. Opa Johannes Drost was Deken van de Rotterdamse Orde van Advocaten en vanaf 1940 initiatiefnemer en voorzitter van de Schade-Enquete-Commissie. Hij verdedigde directies van scheepswerven, die zich na de oorlog moesten verantwoorden voor collaboratie met de bezetter. Oma van vaderskant kwam uit de Van der Stok familie, haar broer was de schilder Anton van der Stok.
Hanneke is opgegroeid als derde kind van vier meisjes, in het door haar opa gebouwde huis aan de Kralingse Plaslaan en aan het Voornes Duin in Rockanje waar de familie in 1949 een stuk terrein had gekocht van de familie Jim van der Smit die ‘fout’ was in de oorlog. Er werd weinig gepraat of doorgegeven over de oorlogstijd.
Hanneke is inmiddels gepensioneerd ergotherapeute en woont in Kralingen.

Kralingse Plaslaan 21, 1923

13 febr. 1932

Meer verhalen met
Onderwerp: Kunst & cultuur  Oorlog  Wederopbouw  
Locatie: Rotterdam-Centrum  
Deel dit verhaal
Credits
Techniek/editing: Laura Schalkwijk
Interviewer: Linda Malherbe
Muziek: Marlies du Mosch
Ondersteund door: Joop Reijngoud, Peter Klijsen
Meer vertellers uit deze luistervoorstelling
"De Koenigscollectie stond bij tante Tinta op haar kamer."
,,Tante Tinta was een van de leukste en gekste mensen uit mijn leven."
© 2024 Verhalen van Rotterdammers | Website door Mediabreed