Terug
 
"Nu kennen veel mensen mij, omdat..., ik heb één product, dat is heel bekend, dat zijn de beste noedels van de hele wereld. In Singapore is de naam Laksa, zo heten de noedels daar. En mensen hier noemen mij de Laksaman."
Dit verhaal is onderdeel van luistervoorstelling: De Tweede Generatie – duur 26’03”.
En onderdeel van de collectie: Chinese Restaurantverhalen.

Kim Lai Looi (Perak, Maleisië, 1952)

Zijn vader was vijftien jaar toen hij het zuiden van China verliet met zijn familie en per boot aankwam in Maleisië. Daar trouwde hij met en Maleisische vrouw en samen kregen ze zeven kinderen, van wie Kim Lai Looi de jongste is. Hij begon een eigen busbedrijf, waar later meerdere zoons ook werkten. Kim Lai Looi niet. Hij vertrok in 1969 naar Singapore, om daar te gaan werken, maar kwam uiteindelijk in Nederland terecht, in Enschede bij restaurant Hong Kong. Hij begon met borden wassen, werd kok en later begon hij als kelner.

Hij ontmoette zijn vrouw in Singapore, daar trouwden ze en werden hun oudste dochter Jinai geboren. Daarna kwamen ze samen naar Nederland. Hun tweede zoon werd ook in Singapore geboren. Hun derde kind kwam in Rotterdam ter wereld, waar hij in 1982 naartoe ging om te werken bij restaurant de Grote Muur en restaurant de Lange Muur.

In 1989 begon hij zijn eigen zaak, Mei Sum aan de West-Kruiskade. Hij verkocht ook nieuwe producten aan mensen, door bijvoorbeeld te koken en mensen te laten proeven in de toko, zoals speciale noedels uit Singapore. ,,Heel bekend, de beste noedels van de wereld, Laksa geheten.’’ Daarop werd hij Laksaman genoemd.

Nu woont Kim Lai Looi in IJsselmonde en geniet hij van zijn pensioen. Zijn dochter Jinai is ook kok, is eigenaresse van Het Zesde Geluk op de West-Kruiskade en geeft kookworkshops. Zijn zoon is chef-kok en geeft ook les op school. En de jongste dochter is computerspecialist. Zijn kinderen spreken Mandarijn en Kantonees. Zijn kleinkinderen leren ook een beetje Chinees.

 

Meer verhalen met
Onderwerp: Eten / koken  Migratie  Ondernemen  
Deel dit verhaal
Credits
Techniek/editing:
Interviewer:
Muziek:
Ondersteund door:
Meer vertellers uit deze luistervoorstelling
"Op een gegeven moment in restaurant King’s Garden, bleken wij eigenlijk de sociale hoek van alle restaurants... Iedereen kwam daar binnen, bij mij om belastingpapiertjes in te vullen, dan dat weer in te vullen, zus in te vullen. Want ik sprak Chinees en ik sprak Hollands."
"O, ik had nog nooit in mijn leven zo veel loempiaatjes gemaakt. Zo'n mooie tijd. Elke dag opstaan, loempiaatje maken, groente blancheren en dan weer loempia bakken. Elke dag honderdveertig loempiaatjes."
'En kijk, zij hebben gezien dat hun ouders zo hard werkten. Weekend nooit vrij. Feestdagen nooit vrij. Dus er is een soort afkeer. En dat is een van de grootste problemen nu. Ja, nu minder mensen willen werken in die branche, de Chinees-Indische restaurants."
© 2024 Verhalen van Rotterdammers | Website door Mediabreed