Kim Lai Looi (Perak, Maleisië, 1952)
Zijn vader was vijftien jaar toen hij het zuiden van China verliet met zijn familie en per boot aankwam in Maleisië. Daar trouwde hij met en Maleisische vrouw en samen kregen ze zeven kinderen, van wie Kim Lai Looi de jongste is. Hij begon een eigen busbedrijf, waar later meerdere zoons ook werkten. Kim Lai Looi niet. Hij vertrok in 1969 naar Singapore, om daar te gaan werken, maar kwam uiteindelijk in Nederland terecht, in Enschede bij restaurant Hong Kong. Hij begon met borden wassen, werd kok en later begon hij als kelner.
Hij ontmoette zijn vrouw in Singapore, daar trouwden ze en werden hun oudste dochter Jinai geboren. Daarna kwamen ze samen naar Nederland. Hun tweede zoon werd ook in Singapore geboren. Hun derde kind kwam in Rotterdam ter wereld, waar hij in 1982 naartoe ging om te werken bij restaurant de Grote Muur en restaurant de Lange Muur.
In 1989 begon hij zijn eigen zaak, Mei Sum aan de West-Kruiskade. Hij verkocht ook nieuwe producten aan mensen, door bijvoorbeeld te koken en mensen te laten proeven in de toko, zoals speciale noedels uit Singapore. ,,Heel bekend, de beste noedels van de wereld, Laksa geheten.’’ Daarop werd hij Laksaman genoemd.
Nu woont Kim Lai Looi in IJsselmonde en geniet hij van zijn pensioen. Zijn dochter Jinai is ook kok, is eigenaresse van Het Zesde Geluk op de West-Kruiskade en geeft kookworkshops. Zijn zoon is chef-kok en geeft ook les op school. En de jongste dochter is computerspecialist. Zijn kinderen spreken Mandarijn en Kantonees. Zijn kleinkinderen leren ook een beetje Chinees.