Kwong Wah Choy (Den Haag, 1946)
Kwong Wah groeide op in Den Haag en Voorburg, in een Chinees-Nederlands gezin met totaal tien kinderen. Zijn vader, geboren in de Chinese stad Shenzhen, kwam in 1938 als zeeman in Nederland terecht en bleef. Tijdens de oorlog leerde hij Kwong Wah’s moeder kennen, een Hollandse verpleegster. Na de oorlog, in 1953, begon zijn vader restaurant Fi Long – Vliegende Draak – in de Rotterdamse Hartmanstraat. Later zou hij ook nog zaken openen in Den Haag en Schiedam. Bovendien werd zijn vader de uitvinder van de nasi- en bamibal.
Als kind hielp Kwong Wah al mee in het restaurant. Op zondagochtend, het enige dagdeel in de week dat zijn vader tijd had, werd er een bord in de woonkamer gezet en moesten Kwong Wah en zijn broers en zussen verplicht Chinees leren. Na de middelbare school komt Kwong Wah ook in het horecavak terecht als kok. Zelf werkte hij in zowel Rotterdam als in Den Haag. Zijn laatste jaren kookte hij bij King’s Garden in Rotterdam. Hij hielp ook veel Chinese collega’s met hun administratie.
In 2016 is hij met pensioen gegaan, na 45 jaar in de horeca gewerkt te hebben. Nu legt hij zich toe op fotograferen – een hobby – en gaat hij twee keer per jaar naar China.
Zijn vader overleed in 2013, 95 jaar oud. Hij werd nog geridderd, omdat hij een grote auto had en daarmee na de Watersnoodramp in 1953 veel spullen bracht naar noodlijdende mensen in Zeeland.