Terug
 
"Op een gegeven moment in restaurant King’s Garden, bleken wij eigenlijk de sociale hoek van alle restaurants... Iedereen kwam daar binnen, bij mij om belastingpapiertjes in te vullen, dan dat weer in te vullen, zus in te vullen. Want ik sprak Chinees en ik sprak Hollands."
Dit verhaal is onderdeel van luistervoorstelling: De Tweede Generatie – duur 26’03”.
En onderdeel van de collectie: Chinese Restaurantverhalen.

Kwong Wah Choy (Den Haag, 1946)

Kwong Wah groeide op in Den Haag en Voorburg, in een Chinees-Nederlands gezin met totaal tien kinderen. Zijn vader, geboren in de Chinese stad Shenzhen, kwam in 1938 als zeeman in Nederland terecht en bleef. Tijdens de oorlog leerde hij Kwong Wah’s moeder kennen, een Hollandse verpleegster. Na de oorlog, in 1953, begon zijn vader restaurant Fi Long – Vliegende Draak – in de Rotterdamse Hartmanstraat. Later zou hij ook nog zaken openen in Den Haag en Schiedam. Bovendien werd zijn vader de uitvinder van de nasi- en bamibal.
Als kind hielp Kwong Wah al mee in het restaurant. Op zondagochtend, het enige dagdeel in de week dat zijn vader tijd had, werd er een bord in de woonkamer gezet en moesten Kwong Wah en zijn broers en zussen verplicht Chinees leren.  Na de middelbare school komt Kwong Wah ook in het horecavak terecht als kok. Zelf werkte hij in zowel Rotterdam als in Den Haag. Zijn laatste jaren kookte hij bij King’s Garden in Rotterdam. Hij hielp ook veel Chinese collega’s met hun administratie.
In 2016 is hij met pensioen gegaan, na 45 jaar in de horeca gewerkt te hebben. Nu legt hij zich toe op fotograferen – een hobby – en gaat hij twee keer per jaar naar China.
Zijn vader overleed in 2013, 95 jaar oud. Hij werd nog geridderd, omdat hij een grote auto had en daarmee na de Watersnoodramp in 1953 veel spullen bracht naar noodlijdende mensen in Zeeland.

Meer verhalen met
Trefwoord: familiebedrijf  
Onderwerp: Eten / koken  Migratie  Ondernemen  
Locatie: Rotterdam-Centrum  
Deel dit verhaal
Credits
Techniek/editing:
Interviewer:
Muziek:
Ondersteund door:
Meer vertellers uit deze luistervoorstelling
"Nu kennen veel mensen mij, omdat..., ik heb één product, dat is heel bekend, dat zijn de beste noedels van de hele wereld. In Singapore is de naam Laksa, zo heten de noedels daar. En mensen hier noemen mij de Laksaman."
"O, ik had nog nooit in mijn leven zo veel loempiaatjes gemaakt. Zo'n mooie tijd. Elke dag opstaan, loempiaatje maken, groente blancheren en dan weer loempia bakken. Elke dag honderdveertig loempiaatjes."
'En kijk, zij hebben gezien dat hun ouders zo hard werkten. Weekend nooit vrij. Feestdagen nooit vrij. Dus er is een soort afkeer. En dat is een van de grootste problemen nu. Ja, nu minder mensen willen werken in die branche, de Chinees-Indische restaurants."
© 2024 Verhalen van Rotterdammers | Website door Mediabreed