Terug
 
"Er zit veel meer in dan eigenlijk echt alleen het eten. Er zit bijna een soort van filosofie achter en dat wil ik heel graag meegeven aan andere mensen."
Dit verhaal is onderdeel van luistervoorstelling: De Jonge Generatie – duur 31’05”.
En onderdeel van de collectie: Chinese Restaurantverhalen.

Maggie Chau (Rotterdam, 1983)

Toen haar vader ernstig ziek werd, ontstond het idee voor Shanghai Papa, een restaurant waar ze gerechten wil serveren met het verhaal erachter, een restaurant om haar vader te eren en al die generaties met hem die zo hard hebben gewerkt en een restaurant om het erfgoed te bewaren en door te geven aan haar kinderen en volgende generaties.
De wortels van haar vaders familie liggen in Shanghai, maar haar vader, Ming Kam Chau, werd geboren in Hong Kong. Hij was 19 jaar toen hij naar Nederland kwam en ging wonen in Hoogeveen, waar hij zijn vrouw – ook afkomstig uit Hong Kong – leerde kennen en waar hun eerste dochter werd geboren. In Hoogeveen opende hij een Chinees restaurant. Vervolgens ging hij aan de slag bij Wah Nam Hong in Rotterdam, waar Maggie werd geboren. En daarna verhuisde de familie naar Rijswijk, waar haar vader restaurant China Town begon en waar Maggie opgroeide. En uiteindelijk volgde restaurant Shanghai in Den Haag. Maggie en haar zus hielpen vaak mee in het restaurant van haar vader. Elk weekend en tijdens alle feestdagen. ,,Op een gegeven moment creëer je een soort van haat-liefdeverhouding, je bent jong, je wilt veel dingen doen, je wilt studeren, maar toch moet je wel die verplichting aangaan en luisteren naar je ouders.”
Om afstand te nemen van de zaak verhuisde Maggie naar Hong Kong. Hier heeft ze drie jaar gewoond. Nu blijft ze voorlopig in Rotterdam waar ze in november 2019 Shanghai Papa opent aan de Botersloot. Ze wil voortzetten wat haar vader is begonnen. ,,Mijn vader gaf wel echt een heel goed voorbeeld, hij werkte echt heel hard maar hij had ook echt plezier. ,,Ik wil heel graag een soort van een nieuw jasje geven aan waarom eten voor de Chinese cultuur zo belangrijk is. Het is haast een filosofie.”

Meer verhalen met
Onderwerp: Eten / koken  Migratie  Ondernemen  
Deel dit verhaal
Credits
Techniek/editing:
Interviewer:
Muziek:
Ondersteund door:
Meer vertellers uit deze luistervoorstelling
"De zaak ging steeds beter en steeds beter. En van de ene zaak ging het naar een tweede zaak. En een derde zaak. Op den duur... Volgens mij hebben we nu veertig zaken of zo. De Sumo restaurants zitten nu door heel Nederland."
"Geen enkele Nederlandse kok kan meer messen slijpen. Mijn vader is van die generatie chefkoks die met ogen dicht een hele komkommer even dun kunnen snijden."
© 2024 Verhalen van Rotterdammers | Website door Mediabreed