Terug
 
"Naast mijn werk als docent en hoofd van de afdeling muziek, richtte ik in 2003 in Damascus een centrum voor muziek, theater en ballet op. Daarna richtte ik het Tarab orkest op. Ik had hele goede studenten, ik werkte in het operahuis, op dezelfde plek als het conservatorium in Syrië. Ik koos de beste muzikanten in Syrië in Arabische klassieke muziek. De beste, nummer één."
Dit verhaal is onderdeel van luistervoorstelling: Majed Sarai Edin.
En onderdeel van de collectie: Hiyat | Wederopbouw in Rotterdam, verhalen van Syrische Rotterdammers.

Majed Sarai Edin (1966, As-Suwayda, Syrië)

Majed Sarai Edin speelt de ney – een meer dan vijfduizend jaar oud blaasinstrument of fluit – en de oed (Arabisch snaarinstrument). Hij ging naar het Conservatorium in Damascus en specialiseerde zich in klassieke Arabische muziek. Daarna werd hij docent en dirigent van het Tarab orkest met zeventig klassiek geschoolde musici. Het orkest was verbonden aan het Operahuis in Damascus en trok volle zalen. In augustus 2015 is hij samen met zijn zoon naar Nederland gevlucht. In het Verhalenhuis ontmoet hij in 2021 voor een duo-interview de dirigent Cor van der Linden (1960, Eindhoven), violist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en dirigent van het Symfonieorkest Rijnmond.

In 2022 ontstaat op uitnodiging van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) het TARAB koor[1] dat wekelijks in Belvédère gaat repeteren onder leiding van Majed. In een paar maanden tijd vormt zich een koor van vijfendertig zangeressen en zangers, van zeven verschillende nationaliteiten, die uit heel Nederland en soms ook vanuit azc’s naar de repetities komen. Het immateriële erfgoed, poëzie uit de 11e eeuw dat vanuit het Midden-Oosten naar Andalusië reist en de Arabische wereld met Europa verbindt, komt tot leven naast bekendere nummers van de Libanese mutriba-ster Fairouz. “Het is een fantastische kans om ons bijzondere erfgoed onder leiding van een expert op dit terrein te kunnen beoefenen.” Het koor verovert de harten van het publiek tijdens diverse concerten in het hele land, onder meer in Tivoli Vredenburg, in het Amsterdamse Concertgebouw en in Podium Mozaïek. Inmiddels is TARAB koor een zelfstandige stichting.

[1] Tarab is het Arabische woord voor vervoering.

Meer verhalen met
Trefwoord: gevlucht  bombardement  Syrië  
Onderwerp: Kunst & cultuur  Migratie  Oorlog  
Deel dit verhaal
Credits
Techniek/editing: Laura Schalkwijk
Interviewer: Laura Schalkwijk
Muziek: Marlies du Mosch
Ondersteund door: Fonds voor Cultuurparticipatie
Meer vertellers uit deze luistervoorstelling
© 2024 Verhalen van Rotterdammers | Website door Mediabreed