Terug
 
"De echte wederopbouw is begonnen in Zuidwijk, noemen ze de zuidelijke tuinsteden, Zuidwijk, Pendrecht, Lombardijen... Zuidwijk is daar de eerste van, de Horsten is de oudste buurt in Zuidwijk, is ook al weer een keer gesloopt, maar dat is een ander verhaal. Van Tijen is eigenlijk in de oorlog al begonnen om het nieuwe Rotterdam op te zetten."
Dit verhaal is onderdeel van luistervoorstelling: Aflevering #3: Handen uit de Mouwen.
En onderdeel van de collectie: Rotterdam, de ziel van de Wederopbouw.

Piet Bastein (1928, Rotterdam)

Altijd kreeg hij de appel die zijn opa bij het eten kreeg. Door zijn oma is hij in Rotterdam geboren. Zij was een Zeeuwse boerendochter die met een knecht trouwde en daarom de boerderij werd uitgezet. Ze verhuisden naar de Maasstad. Zelf heeft hij lang in de haven gewerkt bij de Vakbond voor de Haven. Eerst als bestuurder, later als personeelsfunctionaris. Daarnaast is hij 12,5 jaar voorzitter geweest van de Bewonersorganisatie Zuidwijk, volgens hem de groenste wijk van Zuid, waar hij sinds de jaren zeventig woont. Samen met onder anderen Gerrit Dooms heeft hij zich jarenlang ingezet voor de wijk.

Gerrit Dooms (1923, Rotterdam)

Als telg van Zeeuwse schippersouders werd hij geboren in de Maashaven op een graanschip. Tot de oorlog uitbrak had hij een onbezorgde jeugd. Hij ging naar de ambachtschool, de avondvakschool, werken bij de fabriek voor vliegtuigonderdelen en na de oorlog bij een machinefabriek. Uiteindelijk werd hij machinist bij de spoorwegen. Hij was jarenlang actief voor de Huurdersvereniging de Horsten, onderdeel van de Bewonersorganisatie Zuidwijk. Hij woont sinds eind jaren zestig in de wijk, waar hij een vierkamerwoning kon krijgen na de geboorte van zijn twee zoons, een tweeling. Samen met onder anderen Piet Bastein heeft hij zich jarenlang ingezet voor de wijk.

Meer verhalen met
Trefwoord: Vakbond  Nooddorp  Maashaven  Pendrecht  Zuidwijk  Puin  
Onderwerp: Haven  Wederopbouw  
Locatie: Charlois  
Deel dit verhaal
Credits
Techniek/editing:
Interviewer:
Muziek:
Ondersteund door:
Meer vertellers uit deze luistervoorstelling
"Rond 1990 hebben we een stichting opgericht: Comité Wederopbouw. Daarin hebben we echt wel een paar objecten aangewezen, onder andere bankgebouwen aan de Blaak. Door onze ingreep zijn deze bewaard gebleven. Er waren plannen geweest om die af te breken."
"We waren met vier kinderen, mijn vader was Jan Backx. Hij werkte bij Thomsen Havenbedrijf. In die tijd gingen we op zondag, toen werd er al wel gewerkt, dan gingen we met m’n vader naar de kades om te kijken naar de schepen."
© 2024 Verhalen van Rotterdammers | Website door Mediabreed