Terug
 
"In Gouda opgroeien betekende dat je of bij de kaaskoppen hoorde, of bij de Marokkanen."
Rkia (1953), Fatima (1981) en Amal (1989) Akbour - Marrakesh, Marokko / Gouda / Rotterdam
Dit verhaal is onderdeel van luistervoorstelling: Oumi, Marokkaanse moeders vertellen.
En onderdeel van de collectie: Marokkaanse migratieverhalen.

Rkia Akbour – Meshourat kwam in 1977, vijf maanden zwanger, naar een vreemd land, waar ze de taal niet kende, de gewoonten evenmin, in hartje winter bovendien. Gouda werd haar nieuwe stad, waar haar man Achmed Akbour in 1964 al was terechtgekomen. In het begin miste ze Marrakesh verschrikkelijk, de oude medina – binnenstad – waar ze was geboren en opgegroeid, met haar talrijke smalle straatjes, met winkeltjes die dag en nacht open zijn, met heerlijke etensgeuren, waar iedereen elkaar kende, op elkaar paste en elkaars kinderen voedde. ,,Als je moeder niet thuis was, dan had je nog 59 moeders.’’ Rkia is de derde uit een gezin van negen kinderen. Haar vader was boswachter en was net als een zeeman maanden weg om honderden kilometers van huis bossen te beheren. ,,Mijn moeder was moeder en vader van ons allemaal.’’ Tijdens een bruiloft ontmoette ze Achmed. Rkia moest nog lachen toen zijn zus tegen haar zei: ‘Jij wordt mijn schoonzus’. ,,Ik zeg: nee hoor, ik wil helemaal niet met die broer trouwen. Mijn vader zei: je moet zelf kiezen of jij wil of niet. Dan zijn wij een paar keer weggegaan en het klikte gelijk.’’
Achmed Akbour werkte eerst een jaar in de Franse mijnen, voordat hij naar Nederland kwam en bij vleeswarenfabrikant Compaxo kwam te werken als monteur voor de machines en inwoonde bij een Nederlands gezin. ,,Hij heeft dat gedaan om de taal te leren en in ’65, ’66 was hij een tolk. Dan begint hij te vertalen in een ziekenhuis, bij de politie.’’ Tot 1982 heeft hij ook bij de rechtbank getolkt. De vader van Fatima en Amal werd zo een bekende figuur in Gouda. Hij hielp andere Marokkanen aan eten, een onderdak en zocht mee naar werk.

Meer verhalen met
Onderwerp: Migratie  
Locatie: Rotterdam-Centrum  
Deel dit verhaal
Credits
Techniek/editing: Laura Schalkwijk
Interviewer: Laura Schalkwijk
Muziek: Marlies du Mosch
Ondersteund door: Joop Reijngoud
Meer vertellers uit deze luistervoorstelling
"Ik heb gewoon het ideale leven gehad als kind. Twee liefdevolle ouders, drie broers. Ik ben een nakomeling, en ja, dan word je verwend."
"De touwtjes hingen uit de brievenbussen, dat beeld zoals veel Nederlanders delen, waren ook mijn herinneringen."
"Wij moeten elkaar gewoon leren kennen. Jullie leren wat van ons, wij leren wat van jullie."
© 2024 Verhalen van Rotterdammers | Website door Mediabreed