Terug
 
'En kijk, zij hebben gezien dat hun ouders zo hard werkten. Weekend nooit vrij. Feestdagen nooit vrij. Dus er is een soort afkeer. En dat is een van de grootste problemen nu. Ja, nu minder mensen willen werken in die branche, de Chinees-Indische restaurants."
Dit verhaal is onderdeel van luistervoorstelling: De Tweede Generatie – duur 26’03”.
En onderdeel van de collectie: Chinese Restaurantverhalen.

Twee Aik Wong (Kuantan, Maleisië, 1955)

Hij werd geboren in een heel klein dorpje bij Kuantan, in het oosten van Maleisië. Daar groeide hij op in een gezin met tien kinderen en twee ouders die een toko runden, genaamd Keng Fa, ofwel geluk voor altijd. Oorspronkelijk komt zijn familie van Hainan, een van de drie Chinese eilanden. In het begin van de 20ste eeuw ontvluchtten veel Chinezen de armoede. Twee Aiks opa kwam zo eerst in Singapore terecht en later kwam zijn familie naar Maleisië.
Zelf reisde hij in 1976 zijn oom achterna, naar Nederland, waar hij begon als afwasser en drie jaar later werkte hij in de bediening op Scheveningen, in restaurant Golden Duck. Na tien jaar hard werken, verwezenlijkte Twee Aik zijn droom: een eigen zaak in Warmond, overgenomen van een kennis. Daarna begon hij samen met een kennis de Chinese Muur in Rijswijk met een lopend buffet, ‘afgekeken’ van buffetrestaurants in Hong Kong. In 1999 kwam hij naar Rotterdam, met de vraag of hij niet een Maleisisch restaurant wilde beginnen. Dat werd Malakka op Zuid en later ook Kampong Kita. Nu heeft hij nog een klein eethuis op de hoek van de West-Kruiskade met de Gouvernestraat: Kampong Express. Daar serveert hij familierecepten als laksa, nasi lemak, Hainan chicken rice en sojakip, streetfood uit Maleisië.
Inmiddels heeft hij twee kinderen, een zoon en een dochter en zijn er ook kleinkinderen. Zijn zoon is Michelinsterkok en heeft gestudeerd op een speciale horecaschool in Zwitserland.  Twee Aik gaat elk jaar terug naar Maleisië om Chinees nieuwjaar te vieren met zijn familie.

Meer verhalen met
Onderwerp: Eten / koken  Migratie  Ondernemen  
Deel dit verhaal
Credits
Techniek/editing:
Interviewer:
Muziek:
Ondersteund door:
Meer vertellers uit deze luistervoorstelling
"Op een gegeven moment in restaurant King’s Garden, bleken wij eigenlijk de sociale hoek van alle restaurants... Iedereen kwam daar binnen, bij mij om belastingpapiertjes in te vullen, dan dat weer in te vullen, zus in te vullen. Want ik sprak Chinees en ik sprak Hollands."
"Nu kennen veel mensen mij, omdat..., ik heb één product, dat is heel bekend, dat zijn de beste noedels van de hele wereld. In Singapore is de naam Laksa, zo heten de noedels daar. En mensen hier noemen mij de Laksaman."
"O, ik had nog nooit in mijn leven zo veel loempiaatjes gemaakt. Zo'n mooie tijd. Elke dag opstaan, loempiaatje maken, groente blancheren en dan weer loempia bakken. Elke dag honderdveertig loempiaatjes."
© 2024 Verhalen van Rotterdammers | Website door Mediabreed