Terug
 

Over de Luisterverhalen

 

Verhalenhuis Belvédère wil de persoonlijke verhalen van Rotterdammers vastleggen en daarmee ontmoetingen organiseren om zo een bijdrage te leveren aan een meer verbonden stad.

1 stad * 88 wijken * 5.699 straten * 206 nationaliteiten * 631.687 verhalen

 

Met onze mobiele Verhalenstudio – een tot professionele opnamestudio omgebouwde schaftkeet – reizen we door de stad letterlijk naar de mensen toe om hen te interviewen en zo levensverhalen in audiovorm vast te leggen. Iedereen kan meedoen; alle verhalen worden opgenomen, uitgewerkt en voor de eeuwigheid bewaard in het Stadsarchief Rotterdam als onderdeel van de stadsgeschiedenis.

De opnamestudio is laagdrempelig en aantrekkelijk voor iedereen, van alle leeftijden en achtergronden, en geschikt om alle wijken en straten te bereiken. Tot nu zijn ruim 500 Rotterdammers op deze wijze geïnterviewd. Ieder interview of opname duurt minimaal een uur. Het interview gaat over identiteit, roots en over persoonlijke ontwikkeling of drijfveren, over plekken en gebeurtenissen van betekenis én over de binding met en beleving van de stad van nu.

Het belangrijkste element van de Verhalenstudio is de aandacht en waardering voor individuele mensen. We luisteren echt, werkelijk ieder mens heeft een verhaal. De opnames leiden tot (meer) zelfbewustzijn, trots en positieve nieuwsgierigheid naar de ander.  Nergens in de hedendaagse stad staat het luisteren naar elkaar zó voorop. Burgemeester Aboutaleb stelde in 2017 in het Verhalenhuis: ”Als alle mensen zouden luisteren naar elkaars verhalen, zouden er geen vreemdelingen meer zijn.”

 

Luistervoorstellingen

Daarenboven stellen wij na afloop van de mooiste en meest memorabele fragmenten compilaties samen rondom thema’s of bepaalde onderwerpen, die we presenteren in de vorm van Luistervoorstellingen. Het gezamenlijk beleven van de verhalen – via stille-disco hoofdtelefoons – is als een theatervoorstelling en biedt na afloop plek voor ontmoeting en uitwisseling. Het verhaal van de stad, een plek of een gemeenschap wordt zo door bewoners samen doorverteld en doorgegeven. En verhalen leveren altijd verhalen op: ze nodigen uit tot vertellen en contact met anderen. De voorstellingen kunnen ook nadien nog een breder bereik krijgen via podcasts, luisterpublicaties en voorstellingen-on-tour.